15. Vázlatok digitalizálása

Betűtervezési alapok

Vázlatok digitalizálása

Amikor a kézi vázlatok készen állnak a digitalizásra, oda kell figyelnünk, hogy helyesen szkenneljük őket. Pontosabban, akkor kell odafigyelnünk, amikor a Pen toolal és Bezier görbék segítségével átrajzoljuk a beszkennelt betűrajzokat. Túl sok csomópont, vagy csomópontok helytelen pozicióban csak rossz hatással lehetnek a betűk görbéire.

Túl sok csomópont (nodes) azon túl, hogy nehezen lehet velük az íveket kordában tartani, technikai problémákat is okoznak, például a nyomtató nem tudja a betűt kinyomtatni. Egy ívet két ponttal írányítani sokkal könnyebb mint tizenkét csomóponttal. Persze semmi sem lehetetlen, de végeredményként biztos hogy nem olyan szép folytonos ívet kapunk.

A rossz helyen lévő csomópontok a hintinget is megnehezítik, így törkedni kell arra hogy a kis számú csomópont, mindig a görbe ‚szélső érték‘ (csúcs- és mélypontok) pontjaiban kerüljön. Például ideális esetben egy O-nak nyolc csomópontra van szüksége. Négy a betű kontúrjának meghatározáshoz és négy a betűszem kialakításához. A csomópontok poziciói pedig a görbék szélsőértékeihez kerülnek (teljesen fent és lent, valamint jobb és baloldalt) a BCP-ok (Bezier Control Point) pedig csak függőlegesek illetve vízszintesek legyenek, megkönnyítve a görbék irányítását. A legtöbb programban a SHIFT gomb lenyomásával segít a BCP-ket abszolút vízszintesre vagy függőlegesre állítani.

Előző

Következő

Tartalomjegyzék

1. Azonos méretet mindennek
2. Betű terminológia – szakkifejezések
3. Folytonos formák
4. Kalligráf eredet
5. Egalizálás
6. Fekete vs. fehér
7. Dőlt vs. kurzív
8. Egy mindenkiért
9. Olvashatóság
10. Arányok
11. Kis kapitálisok
12. Dísz, kacskaringókkal díszített betűk (swash caps)
13. Középmagasság
14. Kövér szöveg
15. Vázlatok digitalizálása
16. Másol, beilleszt?
17. Formák kiegyensúlyozása
18. Egalizálás, alámetszés
19. Ligaturák