16. Másol, beilleszt?

Betűtervezési alapok

Másol, beilleszt?

Amikor elkészült az első néhány betűnk, természetesen szeretnénk az abcd-nket kitejeszteni a többi betűre is. Igen, de hogyan? Másol, beilleszt? Nem teljesen fog így menni, de sok mindent megkönnyíthetünk magunknak.

Van néhány dolog amit megtehetünk, de van persze jónéhány, amit nem lehet copy pasttel elintézni. Vannak olyan formák, amik nem változnak egyes betűknél. Ilyen példálul a felső kinyúlása az ‚l‘-nek és a ‚h‘-nak. Vagy akár a ‚d‘ és a ‚q‘ betűszeme.

Ha már a ‚d‘-t megterveztük, akkor ez jó kiindulópont lehet a ‚b‘ és a ‚p‘ betűknek, azáltal hogy a 180 fokkal elforgatjuk őket.

A másolás és beillesztés nem szabad hogy befolyásolja a betűk kontrasztját. Például egy olyan betűtípusnál, aminek az alapja egy 30 fokban tartott széles ecsettel rajzolt betű, a vizszintes vagy függőleges tükrözés teljesen értelmét veszti, mivel ez megváltoztatja a kontraszt szögét, és teljesen tönkreteszi a formát. A 180 fokos forgatás ellenben megtartja a kontransztot.

A másolás és beillesztés technikája semmiképp sem elegendő egy teljes ábécé létrehozásához. Kezdeti segítségként kell kezelni, amihez aztán mindig meg kell tenni a manuális igazításokat, hogy a tökéletes formát megkapjuk. Például ahogy megrajzoljuk az ‚n‘ betűt, gyorsan megkapjuk az ‚m‘ ‚h‘ és ‚u‘ betűket (lásd ábra). Duplikáljuk az ‚n‘-t és forgassuk el. Vágjuk le a talpakat és... Még így sem lesz kész az ‚u‘ betű! Ha levágjuk a belső talpakat, akkor az ‚u‘ negatív tere jóval nagyobb lesz, mint az ‚n‘-é, és ezt optikailag korrigálni kell. Egyik megoldás hogy az ‚u‘-t „szorosabbra“ tervezzük, vagy másik megoldásként a belső talpat megerősítjük, hogy a negatív tér kisebb legyen. Akármelyik utat választjuk is, a lényeg hogy optikailag ugyanakkora negatív tér legyen mindkét betűnél. Csak így kaphatunk a végén egy harmónikus ritmusú betűtípust.

Előző

Következő

Tartalomjegyzék

1. Azonos méretet mindennek
2. Betű terminológia – szakkifejezések
3. Folytonos formák
4. Kalligráf eredet
5. Egalizálás
6. Fekete vs. fehér
7. Dőlt vs. kurzív
8. Egy mindenkiért
9. Olvashatóság
10. Arányok
11. Kis kapitálisok
12. Dísz, kacskaringókkal díszített betűk (swash caps)
13. Középmagasság
14. Kövér szöveg
15. Vázlatok digitalizálása
16. Másol, beilleszt?
17. Formák kiegyensúlyozása
18. Egalizálás, alámetszés
19. Ligaturák