9. Olvashatóság

Betűtervezési alapok

Olvashatóság

Egy szövegbetűnek az egyetlen fő tulajdonsága az olvashatóság. Ezt rengeteg tényező befolyásolja, mint például: milyen kontrasztot használunk, a fel- és lenyúló szárak hossza, a ritmus, a betű vastagsági változata (weight), az ívek és lekerekítések erőssége, stb…

A legtöbb tényező minden jelen jelentkezik egy betűtípuson belül, ezért ezeket kell először rögzíteni. Például a kontrasztot. A felső ábrán, azonos forma mellett, a felső sorban lévő betűk sokkal nagyobb kontraszttal rendelkeznek mint az alsók. A felső betűk jobban használhatók cím/reklám betűknek, ellentétben az alsók jobban alkalmasabbak kenyérszövegnek. És nemcsak a kontraszt miatt, hanem mert a felső sor betűi szűkítettek (condensed). Ez csökkenti az olvashatóságot kisebb méretben, ugyankkor jobban mutat, és rugalmasabb nagy főcímeknél, vagy reklámoknál. Kontraszt és a betű szélessége az amit minden egyes metszetnél meg kell határoznunk.

De vannak olyan részletek amikkel javítani lehet az olvashatóságon, az egyes betűket metszésekor. Például a ‚g‘ betű füle (ear) biztosítja, hogy a szem folyamatossan fusson végig a betűsoron. A ‚g‘ az alsó sorban jobban működik kis mérteben kenyérszövegben mint a felső (lásd a képen)

Előző

Következő

Tartalomjegyzék

1. Azonos méretet mindennek
2. Betű terminológia – szakkifejezések
3. Folytonos formák
4. Kalligráf eredet
5. Egalizálás
6. Fekete vs. fehér
7. Dőlt vs. kurzív
8. Egy mindenkiért
9. Olvashatóság
10. Arányok
11. Kis kapitálisok
12. Dísz, kacskaringókkal díszített betűk (swash caps)
13. Középmagasság
14. Kövér szöveg
15. Vázlatok digitalizálása
16. Másol, beilleszt?
17. Formák kiegyensúlyozása
18. Egalizálás, alámetszés
19. Ligaturák