Bemutatkozik: Pannon Sans

Pannon Sans

Tavaly nyáron ismertem meg Zigány Edit Pannon Antikváját, akkor írtam róla a typoblogon is. Azóta elkezdtem dolgozni – amikor időm engedi – egy a serif verzióval (is) jól működő “Pannon Sans” groteszk betű tervezésével. Lassan a betűformák rajzolásának végére érek, úgy érezem itt az ideje a nyilvánosság elé tárni a 0.1 verziószámú terveket. Több okból is.

Egyrészt ez az első betűtervem így gondolom sok gyermekbetegsége van, ráadásul amit tudok a betűtervezésről azt autodidakta módon, az internetről és könyvekből tanultam (bár nem tudom ez számít-e). Másrészt több szem többet lát, de azt már most érezni, hogy ez a vastagság nincs harmóniában az Antikva normál vastagságával, vékonynak érzem. Ergó az alap gondolat, hogy jól működjön a kettő még nem áll, dolgozni kell még rajta :)

Pannon Sans

Egyelőre hiányoznak a karakteres elemek is a betűformákból (”olyan Optimás”), de úgy voltam vele, hogy legyen kész egy jól működő váz, amibe útólag belenyúlva egy kis pluszt lehet adni a formáknak.

A Sans arányrendszere egy az egyben az Antikva arányrendszerére épül, de a formák nem követhették pontosan a serif változat kontúrját, mivel a serifek eltávolításával egészen más módon lehetett csak kiegyensúlyozni a sans betűket. Ezt próbáltam az ábrán is bemutatni.

Pannon Sans

Várok minden kritikát, kérésre küldök PDF-t ahol pontosabban láthatóak részletek.


Információk