Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /nfs/c01/h05/mnt/12672/domains/sese.hu/html/typoblog/wp-settings.php on line 480

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /nfs/c01/h05/mnt/12672/domains/sese.hu/html/typoblog/wp-settings.php on line 495

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /nfs/c01/h05/mnt/12672/domains/sese.hu/html/typoblog/wp-settings.php on line 502

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /nfs/c01/h05/mnt/12672/domains/sese.hu/html/typoblog/wp-settings.php on line 538

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /nfs/c01/h05/mnt/12672/domains/sese.hu/html/typoblog/wp-includes/cache.php on line 103

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /nfs/c01/h05/mnt/12672/domains/sese.hu/html/typoblog/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /nfs/c01/h05/mnt/12672/domains/sese.hu/html/typoblog/wp-includes/theme.php on line 623
typoblog » Blog Archive » Bemutatkozik: Pannon Sans

Bemutatkozik: Pannon Sans

Pannon Sans

Tavaly nyáron ismertem meg Zigány Edit Pannon Antikváját, akkor írtam róla a typoblogon is. Azóta elkezdtem dolgozni – amikor időm engedi – egy a serif verzióval (is) jól működő “Pannon Sans” groteszk betű tervezésével. Lassan a betűformák rajzolásának végére érek, úgy érezem itt az ideje a nyilvánosság elé tárni a 0.1 verziószámú terveket. Több okból is.

Egyrészt ez az első betűtervem így gondolom sok gyermekbetegsége van, ráadásul amit tudok a betűtervezésről azt autodidakta módon, az internetről és könyvekből tanultam (bár nem tudom ez számít-e). Másrészt több szem többet lát, de azt már most érezni, hogy ez a vastagság nincs harmóniában az Antikva normál vastagságával, vékonynak érzem. Ergó az alap gondolat, hogy jól működjön a kettő még nem áll, dolgozni kell még rajta :)

Pannon Sans

Egyelőre hiányoznak a karakteres elemek is a betűformákból (”olyan Optimás”), de úgy voltam vele, hogy legyen kész egy jól működő váz, amibe útólag belenyúlva egy kis pluszt lehet adni a formáknak.

A Sans arányrendszere egy az egyben az Antikva arányrendszerére épül, de a formák nem követhették pontosan a serif változat kontúrját, mivel a serifek eltávolításával egészen más módon lehetett csak kiegyensúlyozni a sans betűket. Ezt próbáltam az ábrán is bemutatni.

Pannon Sans

Várok minden kritikát, kérésre küldök PDF-t ahol pontosabban láthatóak részletek.

12 Responses to “Bemutatkozik: Pannon Sans”

 1. Dexter68 Says:

  Szép munka! Grat! Tényleg küldj pdf-et.

  Elsőre nekem úgy tűnik, hogy a kis »f« tetején, a kanyarban vehetnéd szűkebbre a vonalvastagságot, illetve nekem szubjektíve a »g« lenyúló szára valahogy beljebb kívánkozik. Kb. mintha az »a«-t fordítanád meg fejjel lefelé.

  Ezek persze hangyaf*sznyi léptékűek, de a betű pont egy ilyen műfaj :o)

  Tényleg: Most, hogy nézem erősen… az »a« alsó görbéjét nem akarod laposabbra venni? Az antikvának ez elég jellegzetes vonása (függetlenül attól, hogy az én szememnek is jobban esik egy nagyobb hasú »a« látványa)

  Ja, és persze irígy vagyok ;o))))

 2. pj Says:

  egy pdf-et én is kérhetek?

 3. zwoelf Says:

  Küldök persze, csak még össze kell raknom. Csak a netre valamiért nem akarom kitenni a PDF-t egyelőre…

  Köszi a meglátásaid. Az f úgy béna ahogy van, javítva lesz. Az »a« hasa azért ilyen magas, mert az antikva »a« felső nyúlványának a végén van egy öblösödés. Mivel a sansban inkább picit vékonyodik, ezért a hasát meg kellett emelnem, hogy optikailag kiegyenlített legyen a képe. Volt egy-két a verzióm, majd azokat is megmutatom :)

  Nem kell irigykedni, inkább dolgozni kell :)

 4. Dexter68 Says:

  Hát… Sajnos-hál´Istennek a három gyerek meg a meló mellett pisilésre is alig marad időm, nemhogy ilyen úri huncutságokra :o))))

 5. zwoelf Says:

  Persze megértem, grat a gyerekekhez, majd akkor a nyugdíjas napokon jut majd idő ilyenekre is :o)

  pj küldöm majd neked is, előreláthatólag hétfőn.

 6. hal Says:

  Szakértő kritikával sajnos nem szolgálhatok, csak annyit tudok mondani, hogy nekem nagyon tetszik.

  Kérhetek én is abból a pdf-ből – csak úgy kiváncsiságból? Köszi előre is!

 7. pj Says:

  köszönöm, várom…, mert így képernyőn…

 8. moikboy Says:

  Kellemes, arányos font, azonban a kurrens “e” udvara mintha egy kicsit nagy lenne a megszokotthoz képest. A felső része valahogy összesűrűsödik, legalábbis nekem ezen akadt meg a szemem.

  Gratulálok.

 9. netman Says:

  Nagyon tetszetős… Már látom is a szemem előtt azokat a weblapokat és logókat, ahol ezt a fontot használják… Tetszik, nagyon. Szép munka, gratula hozzá ;) (pdf-ért esedezem én is :))

 10. juhaszmarton Says:

  Örülök a kezedményezésnek! Szeretem az ilyen munkákat!
  Persze korai még ilyen apróságokba beleszólni,
  de:
  1. Egy kicsit hiányolom a Pannon Antikva játékosságát (szárak nem párhuzamosak -n-, enyhén íveltek stb.).
  2. A bemutató betűsornál érdemes lenne az antikva egalizálását alapul véve, ahhoz közelíteni, elősegítené a még pozitívabb megítélést!
  3. A szárak végződései meglehetősen erős karakterjegyek! Érdemes még egymáshoz hangolni őket!

  Köszönet érte!

 11. zwoelf Says:

  moikboy, netman, Marton, koszonom a gondolatokat! Mennek a PDF-ek és váram a további meglátásokat! :)

 12. gr4ss Says:

  Nagyon szép lesz. Ami első blikkre “osztályidegen” az a “k” betű. Csak így tovább!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.